Pizza je italská delikatesa, která se dokázala dostat do celého světa. Na její přípravu se používají speciální pizza pece a tradiční mnohdy rodinné receptury na přípravu toho co možná nejchutnějšího těsta. Pizza pec je nízká trouba, která je rozehřátá na určitou stálou teplotu (podle daného receptu kuchaře). Její rozdíl oproti běžné domácí troubě je hlavně v tom, že její plocha je širší a delší ale je hlavně mnohem nižší. Je to kvůli tomu, aby pizza byla rychleji upečená. Nízká výška mezi spodní a horní ohřevnou plochou pece také způsobuje rovnoměrnější prohřátí těsta na pizzu. Takže je pak pizza krásně propečená a křupavá.
Pizzu dělá těsto, teplota a správná doba přípravy.
Když jdete na pizzu do restaurace, tak vám v nějaké pizza chutná a v nějaké ne. Je to způsobeno hlavně tím, že každá restaurace má svoje recepty na přípravu těsta. Od toho se také odvíjí doba, kterou musí pizza strávit v peci. Ostatní přísady na pizze jsou jen třešnička na dortu. Důležité věci, které dělají dobrou pizzu jsou doba pečení, správná teplota pizza pece a hlavně dobré těsto.
Pizza se dá udělat i v obyčejné troubě. V tom případě se ale musí dát pizza na plech a strčit do trouby. Bohužel takto upečená pizza se nemůže mnohdy rovnat s tou z restaurace. Jak již bylo popsáno výše pizzu dělají 3 základní věci. Teplota pece, doba pečení a těsto. Pokud jednu z nich obejdete, tak nemůžete čekat, že se vaše pizza nebude rovnat té z restaurace. V tomto případě je problémem hlavně trouba. Obyčejná domácí trouba se od pizza pece liší hlavně výškou. Když dáte pizzu na plech a dáte ji do trouby někam doprostřed, tak bude spodek pizzy málo propečený nebo spíše později propečený než vrch. Pizza pec je nízká. Pizza se do ní pokládá přímo na spodní kamenitou desku, která je rozpálená a horní deska (taktéž rozpálená) je nad pizzou cca 20-30cm takže je pizza upečená rychleji (mnohdy v řádu 5-8min) a její těsto je na okrajích křupavé a uprostřed krásně propečené.