Klobása je masný výrobek, který je opravdu naplněný chutí a příjemnou vůní. Na všech možných zabíjačkách se klobásy vyskytují v hojném počtu a tedy pro usnadnění jejich výroby jsou zapotřebí takzvané plničky klobás. Plničky klobás jsou buď horizontální a nebo vertikální a jak jejich název napovídá, usnadňují a zrychlují nejdůležitější proces výroby klobásy a tím je naplnění střívka masovou směsí. Mnoho klobás obsahuje i jiné ingredience než je maso. Máme třeba paprikové nebo sýrové klobásy. Do masa se také přidává vždy různá směs koření podle rodinného receptu daného řezníka, který maso zpracovává.
Co tedy dělá klobásy tak chutnými?
Základem je výběr správného masa a také výběr ostatních ingrediencí. Na jejich výrobu se nejčastěji používá vepřové maso. Ale existují i výjimky jako jsou např. hovězí a nebo třeba i králičí klobásy. Každá klobása také vyžaduje jiný přístup, jiné koření a jiné přísady. Vždy záleží na konkrétním receptu a hlavně na konkrétním typu klobásy, kterou chceme vyrobit. Po zamíchání směsi s kořením a ostatními ingrediencemi tato směs putuje do plničky klobás, kde je vtlačena do syntetického a nebo pravého střívka. Tento postup také určuje kvalitu klobásy. Klobása je vždy zabalena do nějakého „obalu“. Typ zvoleného obalu (střívka) také určuje kvalitu výsledného produktu a hlavně jeho chuť. Nelze než říct, že se jedná a léta zkušeností a pokud je nemáte, nechte práci na odbornících. Řezník má vždy nejlepší přehled o tom, co zákazníkům chutná a tím pádem také ví, jaké maso do svých klobás přidat, aby byli jeho zákazníci spokojeni.