V pekárnách či cukrárnách nebo kdekoli, kde jde mimo jiné o práci s kynutým těstem je nutný nějaký prostor, kde těsto může jednoduše kynout a hlavně nebude jen tak zákazníkům na očích. Hlavně velké pekárny, které pečou pro různé obchodní řetězce musí mít spoustu místa pro mnohdy i několik desítek tun kynutého těsta. K řízenému kynutí těsta se používají speciální pekařské stroje nazvané kynárny. Velké pekárny používají na kynutí těsta spíše jenu obrovskou kontinuální kynárnu. Tento masivní stroj je navržen tak, aby těsto dlouho nečekalo na zpracování po vykynutí. Pekárny jej používají hlavně pro pečení všech možných bochníků chleba.
Klíčovou vlastností kynárny je hlavně teplota.
Každé kynuté těsto potřebuje pro své vykynutí určitou teplotu. Pekařské kynárny byly vymyšleny za účelem poskytnout konstantní teplotu pro co možná nejrychlejší vykynutí těsta. Při jiných teplotách by těsto mohlo kynout pomaleji a nebo by by výsledný produkt z něj nebyl chutný. Případně by nevykynulo vůbec. Malé kynárny, určené do běžných pekařství, neobsahují pohyblivé části. Těsto je nutné ručně naskládat na plechy na vozíku a s vozíkem se pak zajede přímo do kynárny. Za to kontinuální kynárny mají spousty různých kladek a mechanismů. Jsou navrženy tak, že těsto do nich přijede na dopravníku a „jenom“ nimi projede. Po průjezdu kynárnou je těsto připraveno na další zpracování. Doba strávená v kynárně je mnohdy kratší a tak je nutné udržovat přesnou teplotu pro správné vykynutí těsta. Hlavně tyto kynárny hrají klíčovou roli v procesu automatizace. Díky nim se vyrobí mnoho produktů za co možná nejkratší čas.