Koupání se v bazénu, popíjení ledových nápojů, konzumace spousty zmrzliny. Ano, toto vše neodmyslitelně patří k rozmanitým letním radovánkám. Když se ale den pomalu chýlí ke konci, je zde ještě jedna velice oblíbená činnost pro majitele zahrad a zahrádek. Letní grilovačka už od nepaměti patří mezi oblíbené letní radovánky všem, kteří mají dostatek prostoru na své zahrádce.
Mezi nezbytné součásti každé grilovačky patří bezpochyby gril.
Původní grily používaly jako palivo dřevo, dřevěné uhlí a nebo brikety. Toto jsou ale už zastaralé metody grilování. Na moderní zahradní párty nesmí chybět kvalitní plynový gril. Plyn do grilu je ve většině případů vehnán z plynové propan-butanové bomby, která má většinou svoje místo přímo pod ním. Moderní plynový gril má sadu až 3 plynových hořáků, které jsou uspořádány pod ocelovým roštem grilu. Existují ale také grily, které obsahují speciální kameny, které jsou neustále nahřívány plynovými hořáky pod nimi. Díky tomuto systému se grilované maso (nebo zelenina) nespálí přímým plamenem ale je pěkně rovnoměrně propékáno/a žárem z nahřívaných kamenů. Avšak stejného efektu lze docílit obyčejným elektrickým grilem doma na kuchyňské lince. Bez plamenů to prostě není grilování. Většina zahrádkářů spolu také zápasí o co nejlepší grilovací party, předhánějí se v tom, kdo udělá lepší maso, šťavnatější burgery, nebo také soutěží o to kdo má větší gril (takže kdo dokáže nakrmit více hostů najednou). Díky tak jednoduché věci jakou je plynový gril je možné nakrmit spoustu hostů a rozjet tak skvělou zahradní party.