Každý z nás byl určitě minimálně jednou v cukrárně. Mimo zákusků a jistě dobré ledové sladké kávy každá cukrárna nabízí také jemnou smetanovou pochoutku známou všem jako zmrzlina. Tato zmrzlá smetanová pochoutka nebo pochutina na vodní bázi s názvem sorbet se pyšní svým úspěchem hlavně v horkých letních dnech kdy se teploty vyšplhají do velmi vysokých plusových hodnot. Nejoblíbenějším produktem cukráren v parných letních dnech je bezpochyby zmrzlinový pohár. Pohár na zmrzlinu je naplněn několika (většinou třemi) kopečky zmrzliny smíchanými s ovocem a je ozdoben vysokým kopcem šlehačky doplněným různými ozdobami jako deštníčky, vanilkové trubičky a nebo kruhové oplatky. Tyto poháry jsou položeny na speciální podnosy gastro a doneseny mladými servírkami až na váš stůl abyste se i vy mohli zchladit jemným soustem smetanové zmrzliny v těchto parných letních dnech.
Jak je možné, že je zmrzlinový pohár úspěšnější než kornoutová zmrzlina?
Je to velice prosté. Klíčem je množství. Pohár na zmrzlinu pojme více kopečků zmrzliny než kornoutek. Navíc se tyto poháry dají jednoduše ozdobit a naplnit vším možným. Některé cukrárny plní svůj pohár na zmrzlinu také horkým ovocem a zmrzlinou. Zmrzlina se tak rozteče do studeného smetanového zázraku a spojí se tak s chutí ovoce. Tímto může vzniknout jiný, dokonalejší gastronomický požitek. Někteří lidé uvádějí, že by se takto připravovaná zmrzlina dala konzumovat i v zimě.
Podnosy gastro pod těmito poháry mohou mít dekorativní ale hlavně praktický užitek. Při konzumaci zmrzliny si někteří (například já) dávají také ledovou kávu a nebo něco jiného k pití. Otázkou je, kam se lžičkou. Zvláště když ji nechceme zbytečně máčet ve zmrzlině a nebo máme moc vysoký pohár na zmrzlinu a lžíce by se ušpinila i na místech, kde ji držíme. Zde přijdou na řadu podnosy gastro. Díky nim máme kam odložit lžíci, abychom nezašpinili bílý ubrus na stole cukrárny.
Jak je vidno pohár na zmrzlinu a podnos pod něj jsou dva bezesporu nejpoužívanější pomocníci všech cukráren hlavně v parných letních dnech.