Parní kotel – přítel závodní kuchyně.

Mnoho z nás chodilo na základní, střední či vysoké škole do závodní jídelny (menzy). Mnoho z nás tyto závodní jídelny také navštěvuje i dnes, každý den v práci. Jak je ale možné uvařit stovky a někdy i tisíce jídel denně a hlavně je udržet teplé po celou dobu, než si všichni zaměstnanci, studenti vyzvednou to své jídlo? Jistou odpovědí je parní kotel. Toto důmyslné zařízení je bezpečné a zároveň dostatečné objemné na to, aby bylo schopné udržet jídlo o celkovém objemu až 500 litrů stále dostatečně teplé pro servírování.

Jak to ten parní kotel dělá?

Jak již název napovídá, někde tam asi bude pára. Toto zařízení, ať už je válcové nebo ve tvaru kvádru využívá podobného principu jako parní lokomotiva. Ano parní lokomotiva samozřejmě obsahuje svůj vlastní parní kotel ale tento nepoužívá vodní páru k dopřednému pohybu, nýbrž ji produkuje kvůli ohřevu jídla. Parní kotel obsahuje dva soustředné válce. Jeden vnější a druhý vnitřní. Do vnitřního válce se dává jídlo, které potřebujeme uchovat horké (nebo případně uvařit) a mezi vnějším a vnitřním válcem je dutina, která bude vyplněna párou. K výrobě páry se používá voda nebo jiná kapalina s nižší či vyšší mezní teplotou. Tato kapalina je rozehřáta elektrickými spirálami nebo plynovými hořáky na mezní teplotu (tedy teplotu při které se kapalina mění na páru tzv. Sublimuje) a následně je vehnána do dutiny mezi vnitřním a vnějším válcem a díky této vysoké teplotě zahřívá náš pokrm v prostředním válci.

Před výběrem parního kotle je nutná konzultace s odborníkem (výrobcem), který jistě najde správné řešení pro vaši kuchyni.

You May Also Like