Plynové sporáky – Chlouba naší kuchyně.

Plynový sporák bývá ve většině domácností, nedílnou součástí kuchyně. Od obyčejných plynových varných desek až po kombinované plynové sporáky se zabudovanou troubou. Volně stojící či vestavné. Plynové sporáky se prodávají ve všech možných barvách, velikostech a vždy obsahují vše, bez čeho se moderní kuchyně neobejde. Mají několik plotýnek s plynovými hořáky a jak již bylo zmíněno, některé jsou kombinované s troubou.

V čem si tedy plynové sporáky získali obdiv většiny domácností?

Hlavní výhodou plynového sporáku je to, že člověk nemusí čekat na rozehřátí plotýnky. U konkurenčních elektrických sporáků bývá toto v mnoha případech klíčem k rozhodnutí jej vyměnit za sporák plynový. Bohužel ne ve všech domácnostech je to možné protože ne všechny domácnosti mají zavedený plyn. Člověk už od pradávna byl zvyklý ohřívat si jídlo nad ohněm. Není tedy divu, že se plynové sporáky tak rychle uchytily. Jejich hlavním zdrojem tepla je totiž plápolající oheň díky zapálenému plynu. Jejich design je velice jednoduchý a mnohdy umožňuje vařit 2 – 4 jídla najednou (mívá 2 – 4 plotýnky). Některé moderní sporáky obsahují uprostřed také speciální velký hořák na postavení pánve Wok. Toto je ale výdobytek moderní doby. Vestavné trouby plynových sporáků také nemusí být vždy nutně na plyn. Můžou být horkovzdušné nebo elektrické. Ve většině případů jsou ale plynové. Hlavně u těch nejlevnějších modelů.

 

Díky naší potřebě mít každý den teplé jídlo a díky našim předkům, kteří vymysleli jak toto jídlo nad ohněm uvařit, se stal moderní plynový sporák výborným a chváleným pomocníkem do každé domácnosti.

You May Also Like